Keresés

Értékek

A UWC mozgalom Kurt Hahnnak köszönhetően, 1962-ben kezdte hivatalos működését, amikor a hazájából a náci rezsim elől menekülni kényszerült német pedagógus kezdeményezésére Walesben megnyílt a későbbi világszervezet első intézménye, mely a United World College of the Atlantic nevet kapta.

Kurt Hahn legfontosabb célja az volt, hogy gyermekeik ne éljék át újra azokat a borzalmakat, amiket ők a II. világháború során elszenvedtek. Lehetővé akarták tenni, hogy a fiatalok már egyetemi éveik előtt is nemzetközi környezetben tanulhassanak. A diákok ebben az életkorban nagyon fogékonyak és már kellőképp érettek ahhoz, hogy érzékeljék a nemzeti és faji előítéleteket, megértsék a nemzetközi ellentétek okait, és szívesen élnek bentlakásos intézményekben. Mivel még nem döntötték el, mivel szeretnének foglalkozni, nincs szükségük olyan mértékben szakosodott oktatásra, mint az egyetemi hallgatóknak.

Az alapító elhatározta, hogy olyan nemzetek fiataljait hívja meg, amelyek között nem sokkal azelőtt még súlyos ellentétek voltak. Az első iskola sikerén azóta sokan felbátorodtak, és számos országban alakultak és alakulnak hasonló intézmények.

A UWC legfontosabb értékei közé tartozik a személyes és közösségi felelősségvállalás, a tolerancia, a másság elfogadása, a nyitottság,kritikus gondolkodás és a szociális érzékenység. Az iskolák nevelési programján keresztül igyekeznek a “teljes ember” ideálját megvalósítani, ami többet jelent az egyszerű tantermi oktatásnál.

A United World Colleges ma egy 16 iskolát, 156 - a minkéhez hasonló - nemzeti bizottságot és több ezer volt diákot, önkéntest magába foglaló mozgalom, melynek küldetése a kezdetektől fogva ugyanaz: az oktatás erejével egyesíteni az embereket, népeket és kultúrákat a béke és a fenntartható fejlődés jegyében.