Keresés

Kinyílt előttem a világ

Sára quote

Kalotaszegi Sára az örményországi UWC Dilijan elsőéves diákjaként beszélt az élményeiről. Úgy érzi, kinyílt előtte a világ, egyre többet tud az emberekről, kultúrákról és nem utolsó sorban magáról is.

- Hol hallottál először az UWC-ről?

Három évvel ezelőtt részt vettem egy másik nemzetközi programban (CISV), amit egy találkozó előzött meg Magyarországon. Ezen az összejövetelen ismertem meg Tomit, aki tavaly végzett a német UWC-ben, és tőle hallottam először a lehetőségről, amelyet a UWC kínál. Decemberben részt vettem a nyílt napon Egerben, és kiderült, hogy egy másik ismerősöm szintén UWC-s diák volt. Számos kérdésre választ kaptunk a tájékoztatón, és a prezentáció, amit tartottak nekünk annyira nagy hatással volt rám, hogy hozzá is láttam a jelentkezéshez.

- Melyik iskolába szerettél volna menni (ehhez képest hogy érzed magad a mostaniban)?

Amikor jelentkeztem az UWC Magyarország felhívására nem volt preferenciám, mert az a véleményem, hogy a fő szempont nem az, hogy hol vagyunk, hanem az, hogy kikkel és hogyan töltjük el az időt. Mind a 16 iskola egyedi a maga módján, és megvannak a saját előnyei. Amikor mégis fel kellett állítanunk egy sorrendet az első választásom India volt, mert nagyon érdekel az ország kulturája. Mostanra közel 2 hónapot töltöttem el Örményországban, Dilijanban és azt érzem, hogy ennél, jobb helyem nem is lehetne. A módszerek, ahogy tanulunk, a barátaim, a programok sokszínűsége iskolán belül és kívül egyaránt felejthetetlenné teszik számomra az itt töltött időt.

- Mi az eddig legmeghatározóbb UWC-s élményed?

Nagyon nehéz egy eseményt választani, hiszen számos programon vettünk részt ebben a majdnem két hónapban. Volt “induction week”, amit a másodévesek szerveztek nekünk, hogy megismerjük egymást, a campust és Dilijant. Múlt hónapban a sustainability cas szervezett egy fókusz hetet, aminek a célja az volt, hogy figyeljünk jobban oda a környezetünkre. Múlt héten ünnepeltük a suli 2. születésnapját, ami nagyon vices volt, mert mindenki nevetséges ruhákba öltözött, még a tanárok közül is sokan. Számomra az egyik legmeghatározóbb élmény az volt, amikor túrázni mentünk a közeli hegyekbe, a táj gyönyörű és az idő is nagyon kellemes volt.  Habár nagyon meredek helyeken mentünk, teljesen megérte megmászni az ezer méter szintkülönbséget, mert mikor felértünk a csúcsra elénk tárult a gyönyörű völgy, és örömteli érzés töltött el, amikor megláttam a sulit, ami most az otthont jelenti számomra. A másik dolog, ami pont a napokban történt: éppen angol előadásra készültünk csoportosan, amikor a török barátom kitalálta, hogy hallgassunk zenét. 10 perc után tőlünk zengett a common room, különösképp a barátom miatt, aki teli torokból énekelte Wolf Kati euróviziós dalát magyarul (!). Szóval szinte lehetetlen unatkozni mindig történik valami.

- Hová szeretnél menni UWC után?

Még nem döntöttem el, hogy konkrétan mit szeretnék csinálni a jövőben. Sok terület érdekel, és nyitott vagyok az új lehetőségekre. Az első hetekben, minden tantárgyat bemutattak nekünk röviden és azt éreztem, hogy bárcsak választhatnánk többet, mert annyira érdekesek voltak az előadások. Az iskola számos lehetőséget kínál, és csak rajtunk múlik, hogy melyekkel élünk és melyekkel nem. Szerintem a legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy saját maga mit szeretne elérni az életben, és ezt figyelembe véve a UWC olyan kapukat nyit meg, amelyek elvezetnek a célunkhoz.

- Miért javaslod a UWC-t azoknak, akik most szeretnének jelentkezni?

Mióta megérkeztem folyamatosan tanulok; azt érzem, hogy egyre többet tudok a világról, kultúrákról, az emberekről, barátaimról és magamról is. Szerintem már ennyi idő alatt is nagyon sokat változtam, többek között másképp értékelem a dolgokat. Nagyon hálás vagyok, hogy ekkora lehetőséget kaptam, azt érzerm, hogy kinyílt előttem a világ, és szabad vagyok, csak rajtam múlik, hogy mihez kezdek az életben. Ha valaha is szerettél volna nemzetközi környezetben élni, érdekelnek a különböző kultúrák, szeretnél többet tudni a világról és nyitott vagy a lehetőségekre, amelyek szembejönnek veled, mindenképpen ajánlom a UWC-t.

(Az interjú 2016. októberében készült)