Keresés

Project Week a UWC esszenciája

Samu quote

Ösztöndíjasunk, Fazekas Samu, a UWC Robert Bosch College tanulója, öt társa kíséretében látogatott el Magyarországra, hogy részt vegyenek a Budapest Bike Maffia (BBM) tevékenységében. A szervezet önkéntes fiatal kerékpárosok közreműködésével gyűjt adományokat, majd megszervezik ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítását rászorulók részére.
Samu így írt az élményeiről:

Igazából az a vicces a dologban, hogy nem is nekem jutott eszembe ez a projekt, hanem egy elsőéves görög lánynak. Persze a szervezés további részéből jelentősen kivettem a részem, mivel én voltam az egyetlen magyarul beszélő a csoportban. Végül nem csak a Budapest Bike Maffiával dolgoztunk, hanem a Cargonomiával is, de erről később.

Egy elég nemzetközi csapat állt össze, végül 3 kontinens képviselői vettek részt rajta. Rajtam kívül görög, német és kanadai elsőévesekből, eritreai és kolumbiai másodévesekből tevődött össze a csapat. Ahogy az a projektheteken lenni szokott, a végére barátokként váltunk el, pedig előtte nem ismertük egymást egyáltalán. Sok nevetéssel, játékkal, filmnézéssel, városnézéssel és persze önkénteskedéssel telt az idő.
Megmutattam persze Budapestet, a Várat, a Gellért-hegyet, hajóztunk a Dunán és megnéztük a Hősök terét is. Mondani sem kell, le voltak nyűgözve Budapesttől. Hétfőn és csütörtökön a Budapest Bike Maffiával dolgoztunk. Az önkéntesekkel együtt több ládányi szendvicset készítettünk el és csomagoltunk be.
Ezután bringára pattantunk és körbejártuk a várost, kiosztottuk a szendvicseket a hajléktalanoknak. Nagyon jó érzés segíteni azoknak az embereknek, akik sokszor önhibájukon kívül kerülnek az utcára és a társadalom kinézi és hibáztatja őket.
Szívmelengető volt látni, hogy mennyit tud segíteni nekik az, hogy csak szimplán rájuk nézünk, köszönünk nekik. A legnagyobb segítség talán nem is az a két szendvics, amit adtunk nekik, hanem a figyelem és az, hogy emberszámba vesszük őket.
Ezen kívül dolgoztunk a Cargonomia nevű csoporttal is egy napot. A fő profiljuk a cargobike (teherbicikli) népszerűsítése Budapesten, de ezen kívül dolgoznak a fenntarthatósággal, újrahasznosítással és a biokertészettel is. Segítettünk nekik átrendezni a "főhadiszállasukat" és próbálhattunk cargobikeozni is.
A velük való beszélgetés során kiderült, hogy milyen közel áll a filozófiájuk a UWC filozófiához. Nagyon élveztük a velük töltött délutánt is.

Összességében produktív és érdekes hetet töltöttünk el Budapesten és nem mellesleg új barátokat is szereztünk. Nem véletlen mondják azt, hogy a Project Week a UWC esszenciája.

 

Samu project week 2017