Keresés

Nem számít, honnan jöttél

samu quote

Fazekas Samu a németországi UWC Robert Bosch College elsőéves diákja. Mindenkit bátorít a jelentkezésre, aki szeretne két évig egy hatalmas és sokszínű új családhoz tartozni, felfedezni a világot és önmagát.

 

Hol hallottál először az UWC-ről?

Anyukám szólt róla, hogy „Ugyan nézd már meg fiam”, nagyon jó lehetőség, hozzád illik. Nekem egyből megtetszett az UWC koncepciója és azok, amiket olvastam róla. Miért ne próbálhatnám meg a jelentkezést, gondoltam, azon a néhány órán, amit a jelentkezéssel töltök nem múlik semmi, maximum nem jutok be az iskolába. Most már látom, hogy mennyire jó döntés volt "beáldozni" azt a néhány órámat az esszék megírására.

Melyik iskolába szerettél volna menni?

Nem volt konkrét elképzelésem róla, igazából bevallom őszintén, nem nagyon néztem utána az iskoláknak, gondoltam a UWC, az UWC, igazából nem számít, hova megyek. Az egyetlen szempontom talán csak az volt, hogy lehetőleg minél közelebb legyek az otthonomhoz, hogy legyen lehetőségünk nekem meg a barátnőmnek találkozni a téli és a nyári szüneten kívül. Egyébként valószínűleg a hozzám lélekben egyik legközelebb álló iskolába jutottam végül, szuperül érzem magam Németországban, nagyon jó mountain bike-utak vannak errefelé és mindenki biciklivel jár mindenhova. És még a társaságról nem is beszéltem!

Mi az eddig legmeghatározóbb UWC-s élményed?

Érdekes, de talán az egyik legmeghatározóbb élményem egy amúgy jelentéktelennek látszó kirándulás, feltúráztunk páran egy hegy tetejére, tábort vertünk, főztünk, tábortűz mellett ültünk, beszélgettünk és a csillagok alatt aludtunk. Hogy miért ez? Nem tudom, talán akkor tapasztaltam először az UWC-s összetartozás élményét. Nem számít, honnan jöttél, ki voltál, mit csináltál; egy dolog számít, aki most vagy, és az, hogy tiszteld a másikat.

Hová szeretnél menni UWC után?

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy a UWC után mi lesz, remélem a maradék több mint másfél év segít választ adni erre a kérdésre. Egy dolgot tudok, ha nem is rögtön UWC után, de mindenképpen vissza akarok térni Magyarországra és akármilyen hülyén is hangzik, építeni és szépíteni szeretném ezt az országot. Hogy hogyan, azt majd a jövő megmutatja.

Miért javaslod a UWC-t azoknak, akik most szeretnének jelentkezni?

Ki ne akarna egy hatalmas és sokszínű új családhoz tartozni, felfedezni a világot és önmagát, ki ne akarna két élvezetes évet eltölteni a világ valamely gyönyörű pontján? Az egészen biztos, hogy hihetetlenül sokat tanulsz ettől a két évtől, és nem feltétlenül tanulmányai értelemben. Arra nagyon sok más hely van, és persze, el fogod végezni az IB-t többnyire igen jó eredménnyel, de ez nem számít. Megismersz több száz különböző helyről származó különböző hátterű embert, beszélsz velük, együtt élsz velük, együtt alkotsz velük, hatalmas szeletét ismered meg a világnak, olyanokat is, amikre eddig nem is gondoltál. A világ kinyílik előtted, innentől nem tudsz olyan helyre menni majd a világban, ahol ne futnál össze egy UWC-ssel. Jobban meg fogod ismerni magad, felfedezed és feszegeted majd a határaidat, és még ha nem is változol jelentősen, tudni fogod, hogy miért vagy olyan, amilyen, és megtanulod értékelni magad és azt, amid van, ami talán az egyik legfontosabb képesség a mai világban. Ja, és a legfontosabb érv: a UWC jó!